Σύμφωνα με την Βικιπαίδεια, την παγκοσμίως μεγαλύτερη ιστοσελίδα wiki:
Ένα Wiki ([ˈwiː.kiː] <wee-kee> ή [ˈwɪ.kiː] <wick-ey>) είναι ένας τύπος διαδικτυακού χώρου που επιτρέπει στους χρήστες να προσθέτουν, αφαιρούν, ή αλλιώς να επεξεργάζονται και να αλλάζουν μεγάλο περιεχόμενο πολύ γρήγορα και εύκολα.
Κι αυτό είναι όλο! Σαν μέλος του δικτύου Wikidot.com αυτός ο ιστότοπος είναι ένα προσαρμοζόμενο τμήμα του Διαδικτύου όπου οι Χρήστες μπορούν να επεξεργάζονται περιεχόμενο, να ανεβάζουν αρχεία, να επικοινωνούν και να συνεργάζονται.
Σε ελεύθερη μετάφραση, wiki, ονομάζονται οι ιστοχώροι οι οποίοι δίνουν την δυνατότητα στους επισκέπτες τους να προσθέσουν, διορθώσουν και γενικά να αλλάξουν το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου τους, απευθείας μέσα από τον browser τους, χωρίς να απαιτείται χρήση ειδικών προγραμμάτων και γνώση περίπλοκων γλωσσών σύνταξης. Για το λόγο αυτό, τα wikis είναι η καλύτερη επιλογή σε περιπτώσεις όπου απαιτείται η συνεργασία μεγάλων ομάδων χρηστών.
Επίσης, στα wiki μπορεί να γίνεται συζήτηση ακόμη και σε όλες τις σελίδες. Ο σκοπός και οι κανόνες είναι διαφορετικοί στα διάφορα wiki.
Το πρώτο wiki, δημιουργήθηκε το 1994 και εγκαταστάθηκε στον Ιστό στις 25 Μαρτίου του 1995 από τον Ward Cunninghan. Αυτός εφηύρε το όνομα και την έννοια wiki και κατασκεύασε την πρώτη μηχανή wiki. Το Wiki αυτό είναι ευρύτερα γνωστό ως WikiWikiWeb. Δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τη συνεργασία πολλών προγραμματιστών.
Ο Cunningham εμπνεύστηκε τον όρο wiki από τα "wiki wiki" δηλαδή τα "γρήγορα" λεωφορεία πυκνών δρομολογίων στον αερολιμένα της Χονολουλού. Το wiki Wiki ήταν η πρώτη χαβανέζικη λέξη που έμαθε στην πρώτη επίσκεψή του στα νησιά, όταν τον κατεύθυνε ο πράκτορας αερολιμένων για να πάρει το λεωφορείο wikiwiki μεταξύ των τερματικών. Ο Cunningham δήλωσε: "επέλεξα το wiki-wiki ως παρηχητικό υποκατάστατο για το "γρήγορα" και με αυτόν τον τρόπο απέφυγα την ονομασία quick-web”.
Η λέξη Wiki ερμηνεύεται μερικές φορές ως ακρώνυμο για το "What I know is" δηλαδή "Αυτό που εγώ ξέρω είναι". Είναι μια χαρακτηριστική φράση για τον τρόπο λειτουργίας του Wiki: ο κάθε χρήστης που συμμετέχει στη συγγραφή κάποιου έργου προσθέτει την προσωπική του γνώση, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να τη μοιράζονται.