Συμβουλές

O καθένας μπορεί να κάνει λάθη, αλλά μπορεί εύκολα να τα αποφύγεις ακολουθώντας τους παρακάτω κανόνες:

* Μη διστάζεις να επεξεργαστείς σελίδες! Ενθάρρυνε όλους όσους συμμετέχουν, ακόμη κι αυτούς που διαφωνούν μαζί σου, να είναι κι αυτοί τολμηροί!
* Να φέρεσαι πολιτισμένα προς τους άλλους χρήστες.
* Προσπάθησε να γράφεις από μια ουδέτερη οπτική γωνία. Αυτή είναι μια θεμελιώδης αρχή ενός wiki, που μας επιτρέπει μια δίκαιη απεικόνιση του κόσμου γύρω μας.
* Όταν, όμως, αμφιβάλλεις, μετέφερέ το προς συζήτηση στο forum. Ο αμοιβαίος σεβασμός είναι κύρια αρχή συμπεριφοράς στο wiki, και παρ' όλο που όλοι ξέρουν ότι αυτά που γράφουν μπορούν να αλλαχθούν, είναι ευκολότερο να αποδεχθούν τις αλλαγές αν καταλάβουν τους λόγους για τους οποίους γίνονται. Αν συζητηθούν οι αλλαγές στη σελίδα συζήτησης του άρθρου, θα φτάσουν όλοι γρηγορότερα στη συναίνεση και στην κοινή αποδοχή.
* Απέφυγε να κάνεις ότι δε θα ήθελες να συναντήσεις σε μία εγκυκλοπαίδεια! Μη γράφεις σε πρώτο πρόσωπο "εμείς", "μας" κλπ.
* Σεβάσου τα πνευματικά δικαιώματα. Μη χρησιμοποιείς κείμενα και φωτογραφίες από άλλες ιστοσελίδες (εκτός κι αν σαφώς το επιτρέπουν). Τα υλικά αυτά καλύπτονται από τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών τους, όποιοι κι αν είναι αυτοί, και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο wiki αν δεν υπάρχει άδεια από αυτούς.
* Αξιοπρεπείς συνόψεις επεξεργασίας και ξεκάθαρες εξηγήσεις τις εκτιμούν όλοι. Άλλοι χρήστες χρειάζεται να καταλάβουν τη διαδικασία και επίσης βοηθά εσένα τον ίδιο να καταλάβεις τι έκανες μετά από μια μακριά απουσία και επάνοδο στο άρθρο.
* H καλή πρόθεση από το άτομο στην άλλη πλευρά της συζήτησης πρέπει να θεωρείται δεδομένη! Ο "άλλος" είναι ένα σκεπτόμενο άτομο που προσπαθεί να συνεισφέρει θετικά στο wiki - εκτός και μόνο εκτός αν έχεις μια στέρεη βάση και αντικειμενικές αποδείξεις για το αντίθετο. Το να διαφωνεί μαζί σου, δεν είναι μια τέτοια απόδειξη.
* Μην επαναφέρεις τις αλλαγές από απλή καλή πρόθεση, εκτός αν πρέπει να το επαναφέρεις μετά από καταφανέστατο βανδαλισμό. Αν δε μπορείς να ανεχτείς κάτι, επανέφερέ το μια φορά, γράφοντας στη σύνοψη (Short description of changes:), και αμέσως εξήγησε το στη σελίδα συζήτησης.
* Μην κάνεις προσωπικές επιθέσεις. Μη γράφεις για ή σε ένα χρήστη οτιδήποτε μειωτικό, ή μην τον προσβάλλεις (ακόμη κι αν είναι ηλίθιος). Αντίθετα εξήγησέ του τι κάνει λάθος, γιατί είναι λάθος και πώς να το διορθώσει. Αν είναι δυνατό, διορθώστε το ο ίδιος (αλλά μη ξεχνάν τα παραπάνω).
* Να είσαι ευγενικός: Φιλελεύθερος σε αυτά που δέχεσαι, συντηρητικός σε αυτά που κάνεις. Προσπάθησε να συμβιβάζεσαι με τις παραξενιές των άλλων, αλλά όσο γίνεται προσπάθησε ο ίδιος να είσαι ευγενικός, σταθερός και ειλικρινής.
* Μην κάνεις πρωτότυπη έρευνα.
* Να υπογράφεις στις σελίδες συζήτησης, αλλά μην υπογράφεις στις σελίδες άρθρων.
* Στις αναζητήσεις μέσα στο wiki, πρέπει να γράφεις σωστά την αναζητούμενη λέξη για να έχεις το αναμενόμενο αποτέλεσμα, π.χ. όχι "λεονταρι" αλλά "Λεοντάρι" (έχουν σημασία και ο τόνος και το αν είναι κεφαλαίο ή πεζό ένα γράμμα)

Ρίξε μια ματιά στο "τέλειο άρθρο" από τη Wikipedia.


Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License