ΘΕΜΑ Β
Ι. α) Μάθηση είναι η διαδικασία απόκτησης καινούριας γνώσης, που συμβάλλει στην προσαρμογή της συμπεριφοράς του ατόμου. (Σχολικό Βιβλίο, σελ. 164)
β) Η εξοικείωση είναι η αναγνώριση ενός ερεθίσματος ως μη σημαντικού, με συνέπεια ο οργανισμός να μαθαίνει να μην αντιδρά σε αυτό. Για παράδειγμα, ένας επαναλαμβανόμενος ήχος παύει ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα να προκαλεί την αντίδραση μας. (Σχολικό Βιβλίο, σελ. 164)
γ) Η αντίληψη αφορά τη δυνατότητα ανάκλησης από τη μνήμη προηγούμενων εμπειριών και τη χρήση τους για την επίλυση προβλημάτων. (Σχολικό Βιβλίο, σελ. 164)
δ) Η συνειρμική μάθηση αφορά το συσχετισμό δύο ή περισσότερων ερεθισμάτων. Για παράδειγμα, έχουμε μάθει να αναμένουμε τον ήχο της βροντής ύστερα από τη λάμψη της αστραπής. (Σχολικό Βιβλίο, σελ. 164)
====
ΙΙ. α) Οι εξωκρινείς αδένες εκκρίνουν τα προϊόντα τους διά μέσου ενός εκφορητικού πόρου. (Σχολικό Βιβλίο, σελ. 10)
β) Ο επιθηλιακός ιστός αποτελείται από κύτταρα στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους.
Μερικές φορές κύτταρα του επιθηλιακού ιστού μπορεί να παράγουν και να εκκρίνουν κάποιο προϊόν και τότε συνιστούν έναν αδένα. (Σχολικό Βιβλίο, σελ. 9)
γ) Ένας αδένας μπορεί να αποτελείται από πολλά κύτταρα (όπως οι σιελογόνοι) ή από ένα μόνο κύτταρο (όπως τα βλεννογόνο κύτταρα του γαστρεντερικοΰ σωλήνα). (Σχολικό Βιβλίο, σελ. 9)
δ) Οι μεικτοί αδένες περιλαμβάνουν εξωκρινή και ενδοκρινή μοίρα. Για παράδειγμα, η εξωκρινής μοίρα του παγκρέατος εκκρίνει το παγκρεατικό υγρό στο δωδεκαδάκτυλο, διά μέσου του παγκρεατικού πόρου, ενώ η ενδοκρινής μοίρα εκκρίνει στο αίμα την ινσουλίνη και τη γλυκαγόνη, οι οποίες ελέγχουν τη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα. (Σχολικό Βιβλίο, σελ. 10)
===========
ΘΕΜΑ Δ
Ι. Ένα άτομο ανήκει στην ομάδα Α, όταν στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων του υπάρχει το αντιγόνο Α, ανήκει στην ομάδα Β, όταν υπάρχει το αντιγόνο Β, στην ομάδα ΑΒ, όταν υπάρχουν και τα δύο αντιγόνα και ανήκει στην ομάδα Ο, όταν στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων του δεν υπάρχει κανένα αντιγόνο. Στο πλάσμα των ατόμων με ομάδα αίματος Ο κυκλοφορούν και τα δύο είδη αντισωμάτων (αντί-Α και αντί-Β). Επομένως, ο δολοφόνος στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων του δεν διαθέτει συγκολλητιγόνα, και στο πλάσμα του αίματός του κυκλοφορούν αντισώματα αντί-Α και αντί-Β.
Η παρουσία αντιγόνου συγχρόνως με το αντίστοιχο αντίσωμα, που θα μπορούσε να συμβεί κατά τη διάρκεια μη επιτρεπτών μεταγγίσεων, έχει ως αποτέλεσμα την αντίδραση αντιγόνου - αντισώματος, γεγονός, που προκαλεί συγκόλληση των ερυθροκυττάρων.
Ο ορρός που περιείχε αντισώματα αντι-Α προκαλεί συγκόλληση μόνο σε αίμα που περιέχει αντιγόνα Α, τα οποία υπάρχουν στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων ατόμων που ανήκουν στην ομάδα Α ή στην ομάδα ΑΒ. Άρα ο ύποπτος ανήκει στην ομάδα Α ή στην ομάδα ΑΒ και σίγουρα δεν είναι ο δράστης του εγκλήματος. Επομένως, ο δολοφόνος στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων του διαθέτει μόνο αντιγόνο Rhesus (Σχολικό Βιβλίο, σελ. 64-65)
ΙΙ. Αν από την ανάμιξη της σταγόνας του αίματος του υπόπτου με αντί-Α ή αντί-Β αντισώματα δεν είχε συμβεί συγκόλληση, σημαίνει ότι στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων του δεν υπάρχει κανένα αντιγόνο, άρα ανήκει στην ομάδα Ο και θα μπορούσε, ως προς το σύστημα ΑΒΟ, να είναι ο δολοφόνος.
Ο παράγοντας Rhesus είναι μία πρωτεΐνη που μπορεί να υπάρχει ή όχι στην επιφάνεια των ερυθροκυττάρων ενός ατόμου. Τα άτομα που έχουν αυτή την πρωτεΐνη χαρακτηρίζονται ως Rhesus θετικά (Rh+). Η παρουσία αντιγόνου (παράγοντας Rhesus) συγχρόνως με το αντίστοιχο αντίσωμα (αντί-Rh), (όπως όταν μια έγκυος μητέρα είναι ήδη ευαισθητοποιημένη -έχει αντισώματα έναντι του παράγοντα Rh, αν το επόμενο έμβρυο είναι πάλι Rh+, θα πεθάνει, γιατί τα ερυθροκύτταρά του θα καταστραφούν από τα αντισώματα της μητέρας που διοχετεύονται μέσω του πλακούντα στην κυκλοφορία του εμβρύου), έχει ως αποτέλεσμα την αντίδραση αντιγόνου - αντισώματος, γεγονός, που προκαλεί συγκόλληση των ερυθροκυττάρων. Άρα, συγκόλληση κατά την ανάμιξη της σταγόνας αίματος του υπόπτου με τα αντισώματα αντί-Rh, θα έδειχνε ότι ο ύποπτος είναι Rh+ και εφόσον ανήκει στην ομάδα Ο, θα έπρεπε να κρατηθεί για περαιτέρω έρευνα. (Σχολικό Βιβλίο, σελ. 64-65)
Σχολιάστε...