144o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ

nav_first.pngFirst: biology-lyc-a-gen-exams:1
1o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ
Edited: 29 Dec 2014 22:10 by: billpits
Comments: 0
Tags: Αγγεία-Είδη.αγγείων Είδη-Δράση.αδένων Ποικιλία.δομών.οργανισμού Ποικιλομορφία.κυττάρων
nav_prev.pngPrevious: biology-lyc-a-gen-exams:143
143o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ
Edited: 14 Jul 2015 20:21 by: billpits
Comments: 0
Tags: Αντιγόνα.ΑΒΟ-rhesus Αντισώματα.ΑΒΟ-rhesus Εντοπισμός.Αντιγόνων-Αντισωμάτων Μορφές.κυττάρων.αίματος-Λειτουργίες Μορφές.κυττάρων.νευρικού.ιστού-Λειτουργίες
Last: biology-lyc-a-gen-exams:200
200o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ
Edited: 06 Sep 2015 20:31 by: billpits
Comments: 0
Tags: Αιτιολόγηση.απαραίτητων.προϋποθέσεων.τεχνητής.καρδιάς Ανώτερες.πνευματικές.λειτουργίες Απόκτηση.καινούργιας.γνώσης-Τύποι.λειτουργίας Είδος.ιστού-χώροι-διαφράγματα.καρδιάς Επίλυση.προβλήματος Συσχέτιση.διαφορετικών.ερεθισμάτων-Παράδειγμα
nav_last.png
Next: biology-lyc-a-gen-exams:145
145o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ
Edited: 29 Aug 2015 21:04 by: billpits
Comments: 0
Tags: Αιτιολόγηση.κράτησης.υπόπτου Δομικά-λειτουργικά.κύτταρα.Νευρικού.Συστήματος-Ιδιότητες Κατηγορία.σε.εγκέφαλο-νωτιαίο.μυελό-Λειτουργίες Κατηγορίες.κυττάρων.αναλόγως.λειτουργίας Λόγοι.απελευθέρωσης.υπόπτου
nav_next.png
Έτος Αρχείο Τίτλος Κεφάλαιο
Θέμα Β Θέμα Δ
2014
-
2015
11351 144o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ  Ι. Κεφ. 3 | § 3.3
ΙΙ.
 Ι. Κεφ. 1 | § 1.1
    Κεφ. 9 | § 9.1
ΙΙ. Κεφ. 1 | § 1.1
    Κεφ. 3 | § 3.4
Θεματολογία Ι. Όργανα μικρής κυκλοφορίας
Αγγεία μικρής κυκλοφορίας
Είδος αίματος μικρής κυκλοφορίας
Χώροι μικρής κυκλοφορίας
Ίδιο με Β. Ι - 11231
Ι. Μορφές κυττάρων νευρικού ιστού - Λειτουργίες
Ίδιο με Δ. Ι - 11350
ΙΙ. ΙΙ. Μορφές κυττάρων αίματος - Λειτουργίες
Ίδιο με Δ.ΙΙ - 11350
Πλήθος εμφανίσεων ερωτημάτων Ι.

α.2

β.2

γ.2

δ.2

Ι.

3

ΙΙ. ΙΙ.

3

Υπεύθυνος billpits Δημιουργήθηκε 28 Oct 2014 12:16
Τελευταία τροποποίηση 14 Jul 2015 21:02 Επεξεργασία

 Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας » 141o ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ

2014-2015

ΓΗ_Α_ΒΙΟ_0_11351

ΘΕΜΑ Β
Ι. Η μια από τις διαφορετικές πορείες που ακολουθεί το αίμα στον οργανισμό μας
χαρακτηρίζεται μικρή κυκλοφορία. Να απαντήσετε στις ερωτήσεις:

α) Από ποιο όργανο ξεκινά, σε ποια όργανα μεταφέρεται και σε ποιο όργανο
καταλήγει το αίμα στην κυκλοφορία αυτή; (3μ)
β) Πώς ονομάζεται το αγγείο με το οποίο το αίμα απομακρύνεται από το όργανο
από το οποίο ξεκινά; Πώς ονομάζονται τα αγγεία που επαναφέρουν το αίμα στο
όργανο αυτό; (3μ)
γ) Ποιο/α από τα αγγεία του β. ερωτήματος μεταφέρουν οξυγονωμένο, ποιο/α
μεταφέρουν μη οξυγονωμένο αίμα; (3μ)
δ) Πώς ονομάζεται το τμήμα του οργάνου από το οποίο ξεκινά το αίμα κατά την
κυκλοφορία αυτή; Πώς ονομάζεται το τμήμα του οργάνου στο οποίο καταλήγει το
αίμα στην κυκλοφορία αυτή, προκειμένου να αρχίσει ένας νέος κύκλος της; (3μ)


ΘΕΜΑ Δ
Οι ιστοί κατά κανόνα αποτελούνται από κύτταρα που έχουν όμοια μορφολογία
και συμμετέχουν στην ίδια λειτουργία. Ωστόσο στη Βιολογία οι κανόνες
παρουσιάζουν πολλές εξαιρέσεις. Να συντάξετε λοιπόν ένα κείμενο στο οποίο να
εξηγείτε συνοπτικά:

Ι. Γιατί ο νευρικός ιστός «παραβαίνει» τον κανόνα αυτόν, και ως προς τη μορφή
των κυττάρων που τον αποτελούν και ως προς τη λειτουργία που εκτελεί καθένα
από αυτά;
ΙΙ. Γιατί το αίμα, ως ιστός, «παραβαίνει» επίσης, τον κανόνα αυτόν και ως προς τη
μορφή, και ως προς τη λειτουργία των κυττάρων που τον αποτελούν; (12+13μ)

Προτεινόμενες Απαντήσεις

ΘΕΜΑ Β
Ι. α) Αίμα (από όλο το σώμα) συγκεντρώνεται στη δεξιά πλευρά της καρδιάς και στη συνέχεια διοχετεύεται στους πνεύμονες. Εκεί γίνεται η ανταλλαγή αερίων, κατά την οποία το αίμα παραλαμβάνει το οξυγόνο και αποβάλλει το διοξείδιο του άνθρακα. Στη συνέχεια, το οξυγονωμένο αίμα, επιστρέφει στην αριστερή πλευρά της καρδιάς. (Σχολικό Βιβλίο, σελ. 54)


β) Μέσω της πνευμονικής αρτηρίας, που στη συνέχεια διακλαδίζεται σε δύο, το αίμα από την καρδιά φτάνει στους πνεύμονες. Στη συνέχεια, το αίμα, μέσω των πνευμονικών φλεβών, επιστρέφει στην καρδιά. (Σχολικό Βιβλίο, σελ. 54)


γ) Η πνευμονική αρτηρία είναι η μόνη αρτηρία που μεταφέρει μη οξυγονωμένο αίμα. Το οξυγονωμένο αίμα επιστρέφει στην καρδιά μέσω των πνευμονικών φλεβών. (Σχολικό Βιβλίο, σελ. 54)


δ) Αίμα από τη δεξιά κοιλία της καρδιάς διοχετεύεται στους πνεύμονες. Το οξυγονωμένο αίμα επιστρέφει στον αριστερό κόλπο της καρδιάς. (Σχολικό Βιβλίο, σελ. 54)

====

ΙΙ.

===========

ΘΕΜΑ Δ
Ι. Τα κύτταρα του νευρικού ιστού είναι δύο ειδών, τα νευρικά κύτταρα ή νευρώνες και τα νευρογλοιακά κύτταρα.
Οι νευρώνες, που αποτελούν τη δομική και λειτουργική μονάδα του νευρικού συστήματος, έχουν την ιδιότητα να αντιδρούν σε συγκεκριμένες μεταβολές του περιβάλλοντος, όπως είναι η μεταβολή της θερμοκρασίας, της πίεσης, της έντασης του φωτός, του pH κ.ά. Κάθε νευρώνας αποτελείται από το κυτταρικό σώμα που περιέχει τον πυρήνα και τα οργανίδια του κυττάρου και από τις αποφυάδες που διακρίνονται στους δενδρίτες και στο νευράξονα ή νευρίτη. Οι δενδρίτες είναι συνήθως μικρές σε μήκος αποφυάδες με πολλές διακλαδώσεις. Ο νευράξονας ή νευρίτης έχει μήκος που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το ένα μέτρο. Διακλαδίζεται σε πολλές μικρές απολήξεις, καθεμία από τις οποίες καταλήγει σε ειδικό άκρο, το τελικό κομβίο.
Διακρίνονται, ανάλογα με τη λειτουργία που επιτελούν σε αισθητικούς, κινητικούς και ενδιάμεσους ή συνδετικούς. Οι αισθητικοί νευρώνες μεταφέρουν μηνύματα από τις διάφορες περιοχές του σώματος στο νωτιαίο μυελό και στον εγκέφαλο. Αντίθετα, οι κινητικοί νευρώνες μεταφέρουν τα μηνύματα από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό στα εκτελεστικά όργανα, τα οποία απαντούν είτε με σύσπαση (μύες) είτε με έκκριση ουσιών (αδένες). Τέλος, οι ενδιάμεσοι ή συνδετικοί νευρώνες βρίσκονται αποκλειστικά στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό και κατευθύνουν τα μηνύματα που προέρχονται από τους αισθητικούς νευρώνες στις κατάλληλες περιοχές του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού, ενώ μεταφέρουν επίσης τα μηνύματα από μία περιοχή του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού σε μία άλλη και τελικά στους κατάλληλους κινητικούς νευρώνες.
Τα νευρογλοιακά κύτταρα είναι πολύ περισσότερα από τους νευρώνες και έχουν βοηθητικό ρόλο. Έχουν ποικίλα σχήματα και ειδικές λειτουργίες. Τα βοηθητικά αυτά κύτταρα προμηθεύουν με θρεπτικά συστατικά τους νευρώνες, χρησιμεύουν στην απορρόφηση και απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών από αυτούς, ενώ τα νευρογλοιακά κύτταρα, που περιβάλλουν το νευράξονα των περισσότερων από τους νευρώνες, συμβάλλουν στη μόνωση του και στην επιτάχυνση της μεταφοράς της νευρικής ώσης. (Σχολικό Βιβλίο, σελ. 13, 139-140)


ΙΙ. Το αίμα θεωρείται από τους περισσότερους ερευνητές ως ιδιαίτερος τύπος συνδετικού ιστού. Με γυμνό μάτι φαίνεται να είναι ένα απλό υγρό. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για έναν πολύ εξειδικευμένο ιστό, ο οποίος αποτελείται από πολλά είδη κυττάρων, τα οποία αιωρούνται σ' ένα υγρό, το πλάσμα. Τα κύτταρα του αίματος διακρίνονται σε τρεις ομάδες και είναι τα ερυθρά αιμοσφαίρια ή ερυθροκύτταρα, τα λευκά αιμοσφαίρια ή λευκοκύτταρα και τα αιμοπετάλια. Όλα αυτά τα κύτταρα αποτελούν τα έμμορφα συστατικά του αίματος.

  • Τα ώριμα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν χαρακτηριστικό σχήμα αμφίκοιλου δίσκου και είναι παχύτερα στην περιφέρεια απ' ό,τι στο κέντρο. Το σχήμα τους αυτό οφείλεται στην απουσία πυρήνα. Το κυτταρόπλασμα τους περιέχει κυρίως αιμοσφαιρίνη, η οποία τους δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Η αιμοσφαιρίνη είναι μία εξειδικευμένη πρωτεΐνη, υπεύθυνη για τη μεταφορά του οξυγόνου.
  • Τα λευκοκύτταρα είναι εμπύρηνα και έχουν σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού.
  • Τα αιμοπετάλια είναι θραύσματα κυττάρων. Έχουν σχήμα ακανόνιστο, στερούνται πυρήνα και είναι άχρωμα. Τα αιμοπετάλια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της πήξης του αίματος. (Σχολικό Βιβλίο, σελ. 11, 59, 61-62)

2014-2015
ΓΗ_Α_ΒΙΟ_0_11351


2013-2014
ΓΗ_Α_ΒΙΟ_0_2581



αξιολόγηση: 0+x

Comments: 0



feed-icon-14x14.png RSS feed





Bookmark and Share

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License