Αρθρογραφία

Άρθρα

8ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Βιολογίας 2012 – Διεθνής Ολυμπιάδα Βιολογίας

Δημοσιεύτηκε από billpitsbillpits , 15 Dec 2012 23:43 Επεξεργασία
Τελευταία τροποποίηση την 12 Sep 2016 20:44

Η εγκύκλιος για τον "8ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Βιολογίας 2012 – Διεθνής Ολυμπιάδα Βιολογίας" κοινοποιήθηκε σε όλες τις Διευθύνσεις ΔΕ, τις Περιφερειακές Διευθύνσεις, τα σχολεία και τα γραφεία των συμβούλων της χώρας.
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.



Πηγή : ΠΕΒ


Σχόλια: 0, Ψήφοι: 0
Ετικέτες: article
Περισσότερα >>

"Αποχετευτικό" σύστημα εγκεφάλου

Δημοσιεύτηκε από billpitsbillpits , 15 Dec 2012 23:03 Επεξεργασία
Τελευταία τροποποίηση την 12 Sep 2016 20:43
"Αποχετευτικό" σύστημα εγκεφάλου

Αμερικανοί και Νορβηγοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα άγνωστο μέχρι τώρα δίκτυο αγγείων- αγωγών, που η αποκλειστική δουλειά του είναι να αποβάλει γρήγορα τις τοξικές και άχρηστες ουσίες από τον εγκέφαλο, μεταξύ των οποίων ένα μεγάλο μέρος από το αμυλοειδές- βήτα, ένα πεπτίδιο που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ. Το εν λόγω «σκιώδες» σύστημα, που περιβάλλει τα εγκεφαλικά αιμοφόρα αγγεία, φαίνεται να παίζει ανάλογο ρόλο καθαρισμού με αυτόν που επιτελεί το λεμφικό σύστημα στο σώμα.

Στο υπόλοιπο σώμα, εκτός του εγκεφάλου, ένα δίκτυο αγγείων μεταφέρει τη λέμφο, ένα υγρό που απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες από το σώμα (νεκρά κύτταρα του αίματος κ.λπ.). Όμως, αντί να διαθέτει λεμφικό σύστημα, ο εγκέφαλος κολυμπά απλώς στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, το οποίο, όπως υποθέτουν οι επιστήμονες, με αργό ρυθμό καθαρίζει το νευρικό σύστημα από τις άχρηστες ουσίες και τις μεταφέρει στο αίμα. Τώρα, ανακαλύφθηκε ότι ο εγκέφαλος διαθέτει ένα δεύτερο καθαρά δικό του και πολύ ταχύτερο σύστημα καθαρισμού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Τζέφρι Ίλιφ του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», σύμφωνα με το «New Scientist» και το «Scientific American», δήλωσαν πως «ήταν παράξενο που ένα τόσο σημαντικό και ενεργό όργανο, όσο ο εγκέφαλος, δεν είχε ανακαλυφθεί ότι διαθέτει ένα εξειδικευμένο σύστημα αποβολής άχρηστων ουσιών». Όπως είπε η ερευνήτρια Μάικεν Νέντεργκαρντ, «η μελέτη δείχνει ότι ο εγκέφαλος καθαρίζει τον εαυτό του με πιο οργανωμένο τρόπο και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι είχε κατανοηθεί μέχρι τώρα».

Οι επιστήμονες έκαναν την ανακάλυψη φωτίζοντας με ειδικές φθορίζουσες και ραδιενεργές ουσίες το εγκεφαλονωτιαίο υγρό ζωντανών ποντικιών, στα οποία είχαν ανοιχτεί τρύπες στο κρανίο για να είναι άμεση η παρακολούθηση του τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους. Με πολύ ευαίσθητα διφωτονικά μικροσκόπια, οι ερευνητές παρακολούθησαν σε πραγματικό χρόνο τη ροή του υγρού μέσω του εγκεφάλου των πειραματόζωων.

Το «αποχετευτικό» εγκεφαλικό σύστημα (που τελικά «χύνεται» στο κυρίως λεμφικό σύστημα του σώματος) δουλεύει με βάση τις γενικότερες αρχές της υδραυλικής και μένει ανέπαφο μόνο στον ζωντανό εγκέφαλο, ήταν έως τώρα δύσκολο να εντοπιστεί εκτός των ζωντανών οργανισμών. «Είναι ένα υδραυλικό σύστημα. Μόλις το ανοίγεις, σπας τις συνδέσεις του και τότε αυτό δεν είναι πια δυνατό να μελετηθεί. Όμως είμαστε τυχεροί που έχουμε πλέον την τεχνολογία, η οποία μας επιτρέπει να μελετήσουμε ανέπαφο το σύστημα, να το δούμε καθώς αυτό λειτουργεί», δήλωσε η Νέντεργκαρντ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το νέο σύστημα βοηθιέται καθοριστικά στη λειτουργία του από τα νευρογλοιακά κύτταρα, που υποστηρίζουν τα κυρίως νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου (τους νευρώνες). Γι’ αυτό, οι Αμερικανοί επιστήμονες ονόμασαν «γλεμφικό» το νέο σύστημα (συνδυασμός από τις λέξεις «γλοία» και «λεμφικό»).

Όπως είπε ο Ίλιφ, είναι πιθανό ότι η δυσλειτουργία του γλεμφικού συστήματος παίζει σημαντικό ρόλο στο να συσσωρεύεται αμυλοειδές- βήτα στον εγκέφαλο, ένα σημείο- κλειδί για την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών νόσων όπως το Αλτσχάιμερ. Τα πειράματα έδειξαν ότι, υπό κανονικές συνθήκες, το «αποχετευτικό» σύστημα αποβάλει από τον εγκέφαλο των ποντικιών πάνω από το 55% της ποσότητας του εν λόγω πεπτιδίου.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η ανακάλυψη θα έχει θετικές επιπτώσεις μελλοντικά για ποικίλα προβλήματα που αφορούν τον εγκέφαλο, όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ, το Χάντιγκτον, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τα εγκεφαλικά τραύματα κ.α.
Πηγή: Η Καθημερινή | 28/08/2012
Sciencemag


Σχόλια: 0, Ψήφοι: 0
Ετικέτες: article αμυλοειδές-β εγκέφαλος εγκεφαλονωτιαίο-υγρό λεμφικό-σύστημα νευρικό-σύστημα νευρώνες πεπτίδιο
Περισσότερα >>

Μυστική ζωή του Πλαγκτόν

Δημοσιεύτηκε από billpitsbillpits , 21 Nov 2012 19:27 Επεξεργασία
Τελευταία τροποποίηση την 12 Sep 2016 20:42

Secret Life of Plankton
by Tierney Thys (Marine biologist)

Numerous species of krill inhabit the world’s oceans (One world ocean Ocean Literacy). One particular species, Antarctic krill, has made headlines lately because of its alarming decline. What’s driving this decline? Why is Euphausia superbain (Euphausia superba?) such an important species? Research the issue and identify what, if anything, can be done to curb the loss of Antarctic krill. Second, imagine that the stock of Euphausia superbain (superba) is wiped out. What impacts do you foresee within the Antarctic food chain, and what would the impacts be for humans? Some good sources of information include:

Antarctic Krill Conservation Project

Australian Government’s Department of Sustainability, Environment, Water, Population, and Communities: Antarctic Division: Krill

Nature: Ecologists fear Antarctic krill crisis (09/01/2010)

The New York Times: Team tracks a food supply at the end of the world (03/13/2012)

The ocean plays a vital (and often under- appreciated) role in sequestering carbon—something that’s become increasingly important as the planet’s human inhabitants increase their carbon emissions. What role do plankton play in creating this incredible “carbon sink”? Investigate the roles of phytoplankton and zooplankton like copepods, krill and other organisms. Create a diagram that explains how the ocean captures carbon and how different types of plankton are involved.

Tara Ocean expedition: an exploration of plankton in all oceans

NHPTV NatureWorks: Plankton

NASA Earth Observatory: What are phytoplankton?

The New York TimesDot Earth: On plankton, warming and whiplash (04/26/2011)

Πηγή : TED-Ed | Lessons Worth Sharing


Σχόλια: 0, Ψήφοι: 0
Ετικέτες: uncategorized
Περισσότερα >>

Ενδιαφέρον στο μάθημα Βιολογίας

Δημοσιεύτηκε από billpitsbillpits , 22 Aug 2012 22:19 Επεξεργασία
Τελευταία τροποποίηση την 12 Sep 2016 20:42

Σχόλια: 0, Ψήφοι: 0
Ετικέτες: article biology class
Περισσότερα >>

Καλή αρχή

Δημοσιεύτηκε από billpitsbillpits , 08 Aug 2012 00:03 Επεξεργασία
Τελευταία τροποποίηση την 12 Sep 2016 20:41

Καλοσωρίσατε στο διαδικτυακό τόπο Βιο...αναγνώσεις

Θα βρείτε αρκετά ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν τη Βιολογία, αλλά και θέματα Υγείας και πολλή Εκπαίδευση.
Καλή περιήγηση.


Σχόλια: 0, Ψήφοι: 0
Ετικέτες: uncategorized
Περισσότερα >>

Πρώτο άρθρο

Δημοσιεύτηκε από billpitsbillpits , 07 Aug 2012 22:20 Επεξεργασία
Τελευταία τροποποίηση την 12 Sep 2016 20:40

Αυτο είναι το 1ο μου άρθρο στο "blog"
Αν θέλετε μπορείτε να σχολιάσετε ή να ψηφίσετε …


Σχόλια: 0, Ψήφοι: 0
Ετικέτες: uncategorized
Περισσότερα >>
feed-icon-14x14.png RSS feed (full blog)

Bookmark and Share

Αρθρογραφία feed-icon-14x14.png

Άρθρα κατά ημερομηνία

Άρθρα κατά ετικέτα

Άρθρα κατά αξιολόγηση


Blogroll

{"module":"feed\/FeedModule","params":{"date":"2012","src":"http:\/\/billpits.wikidot.com\/feed\/pages\/category\/article\/order\/created_at+desc\/limit\/1\/t\/http%3A%2F%2Fbillpits.wikidot.com%2F","limit":"1","module_body":"**[http:\/\/www.wikidot.com\/user:info\/billpits billpits]:**\n%%linked_title%%\n[[size smaller]]%%date|%e %b %Y at %H:%M |agohover%%[[\/size]]"}}

Επεξεργασία | Διαχείριση


Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License