Πρόσφατα θέματα

Από τις κατηγορίες:

Εάν το πήρες προσωπικά λυπάμαι. Είδα ότι πρόκειται για θέματα από διάφορα φροντιστήρια.
Κατ΄αρχήν μιλάς με συγγραφέα Βιολόγο. Κατά δεύτερον τα σύνδρομα που αναφέρεις είναι στείρα. Η γονιμότητα κατ' εξαίρεση επιτυγχάνεται με ειδικές θεραπείες ώστε το σπέρμα να παραμείνει ζωντανό και πέραν της εφηβείας σε ένα 20% των ασθενών και έγινε σε καθαρά πειραματικό στάδιο (Pening et al 2014).
Τα επιστημονικά "λάθη" στα θέματα είναι πάμπολα και παρασύρουν και τη θεματολογία των πανελληνίων όπως π.χ. πρωτεϊνη με 5 αμινοξέα.
Ασχολούμαι δε και με την διδακτική της Βιολογίας.
Λοιπόν για να μη μακρηγορώ, η προσπάθεια να "χαζεύουμε" τα παιδιά με θέματα που μόνο σκοπό έχουν την προσπάθεια ενός καλού "εκπαιδευτικού" marketing πρέπει κάποτε να τελειώσει. Όσο για την ύλη και τις ώρες μαθήματος η Ελλάδα πρωτοπορεί στην ποσότητα διδακτικής ύλης αλλά όχι στην ποιότητα. Η προσπάθεια να γεμίσουμε ατελείωτες σελίδες υλικού 95% άχρηστου όπως είπες για σπουδαστές κάτω των 18 ετών είναι για άλλους λόγους π.χ. γιατί φτιάχνουμε βιβλία 200 σελίδων και διδάσκουμε τις 100; Η συντήρηση λοιπόν ενός δισβάστακτου εκπαιδευτικού συστήματος το οποίο ακολουθείται από μια πλούσια παραπαιδεία που πάλι η Ελλάδα πρωτοπορεί με βρίσκει αντίθετο ιδεολογικά και επιστημονικά.
Τελειώνω εδώ και δεν θα συνεχίσω την ανταλλαγή μηνυμάτων…το δε φασιστικό που είπες ακολουθεί δυστυχώς την Ελληναράδικη καθαρά πλέον νοοτροπία, δηλαδή φασίστες είναι όλοι όσοι δεν συμφωνούν με τον Ελληνικό ξερολισμό μου!!
Καλή συνέχεια!

Αγαπητέ Dim54,
καλό θα ήταν να μην τσουβαλιάζεις τα πάντα σε ένα αόριστο σχόλιο, αναθεματίζοντας τι και ποιον;
1. Αν έχεις κάτι συγκεκριμένο να πεις, το λες συντεταγμένα εκεί που πρέπει, σχολιάζοντας το συγκεκριμένο πράγμα στη θέση του και τη σελίδα του και όχι ανοίγοντας σελίδες σε χώρο που δεν σου ανήκει, απλά και μόνο επειδή έκανες εγγραφή. Τέτοιου είδους "προσωπικοί φασισμοί" δεν είναι αποδεκτοί.
2. Αν έμπαινες στον κόπο να δεις λίγο παραπέρα, θα αντιλαμβανόσουν ότι ο χώρος μου αυτός δεν πουλιέται, όπως ίσως σε έχουν συνηθίσει κάποιοι άλλοι (μαθηματικοί, φιλόλογοι, φυσικοί και φυσικά φροντιστές ή ο όποιος άλλος), που σε "μαδάνε" καθημερινά από νηπιακή ηλικία, αλλά "διατίθεται δωρεάν" χωρίς ανταλλάγματα σε όποιον ΘΕΛΕΙ. Αν κάποιος δεν θέλει, ας προσπεράσει και δεν χρειάζεται να μας αφήσει τα ίχνη του, μπορούμε και λίγοι-λίγοι εμείς.
3. Το περιεχόμενο αν δεν κατάλαβες, είναι για να βοηθά μόνο όσουν ΘΕΛΟΥΝ (μαθητές του σχολείου μου ή οποιονδήποτε), και προέρχεται, ονομαστικά, από εμένα ή από το διαδίκτυο, δηλαδή από άλλους συναδέλφους ή φροντιστήρια ή εφημερίδες ή είναι θέματα Πανελληνίων ή ξένα site, για να έχει αυτός που ΘΕΛΕΙ πολλές διαφορετικές οπτικές και σφαιρικότερη αντίληψη. Αν δεν αρέσει σε κάποιον κάτι, ας έχει την ευγένεια να το επισημάνει και εφόσον διορθώνεται, θα γίνει, διαφορετικά ελεύθερα και δημοκρατικά ας πάει πιο κάτω. Σχόλια για ποιότητα ερωτήσεων-ασκήσεων-παρουσιάσεων τρίτων προσώπων, ΕΓΩ ΔΕΝ ΚΑΝΩ.
4. Αν το σχόλιό σου προσπαθεί να γίνει "μπηχτή" στην Επιστήμη αυτή, να ξέρεις ότι αυτός που "μοντάρει" ασκήσεις ΔΕΝ λέγεται επιστήμονας, αλλά φασονατζής και θυμίζει άλλους "κιμωλιάδες". Η Βιολογία δεν έχει απαραίτητα ανάγκη κιμωλίας, απαιτεί ΛΟΓΙΚΗ και ΣΥΝΕΙΡΜΟ.
5. Ξεχνάς, ότι στο μάθημα αυτό το Ελληνικό κράτος διαθέτει μόνο 2 (0+2) ώρες κατεύθυνσης την εβδομάδα σε όλες τις βαθμίδες για να εκπαιδεύσει μελλοντικούς γιατρούς (>18500 μόρια, δεκαετίες τώρα), ενώ αντιθέτως διαθέτει 8 (5+3) ώρες κατεύθυνσης την εβδομάδα στα Αρχαία για να παράγει μόνο φιλόλογους (<16000 μόρια), 7 (5+2) ώρες κατεύθυνσης την εβδομάδα (με το φρέσκο σύστημα) για να βγάλει Μαθηματικούς (<16500 μόρια), 6 (3+3) ώρες κατεύθυνσης την εβδομάδα (με το φρέσκο σύστημα) για να βγάλει Φυσικούς (<17000 μόρια), 3 (0+3) ώρες κατεύθυνσης την εβδομάδα (με το φρέσκο σύστημα) για να βγάλει Χημικούς (<17000 μόρια). Δεν μπαίνω βέβαια σε υπολογισμούς σε ώρες Γενικής Παιδείας που αποτελούν τα θεμέλια για τη λογική κάθε Επιστήμης, γιατί οι αριθμοί ωρών των 3 πρώτων μαθημάτων από το Δημοτικό έως το Λύκειο είναι πολλαπλάσιες και περιέχουν μεγάλη ποσότητα άχρηστης γνώσης για το 95% των μαθητών.
Όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι συγγραφείς βιβλίων Βιολογίας να αποσιωπούν πολλές απαραίτητες γνώσεις ή να αναφέρουν επιφανειακά μόνο πολλά θέματα. Άλλωστε η νέα γνώση σε πολλούς τομείς της Βιολογίας σχεδόν διπλασιάζεται κάθε 15 χρόνια.
6. Δεν έχεις συνειδητοποιήσει ότι, εδώ δεν συζητάμε για ορθή-αμβλεία, αγωγή-μόνωση, φως-σκοτάδι, αντίδραση-αδράνεια, 0-1, οξείδωση-αντικατάσταση, φθίνουσα-αύξουσα κ.λ.π. αλλά για πολλαπλές σωστές απαντήσεις σε μια μόνο ερώτηση (π.χ. >300 μεταλλάξεις στη β-θαλασσαιμία με μειωμένη παραγωγή μέχρι παντελή απουσία β-αλυσίδας και άρα HbA, λόγω ποικίλων αιτίων όπως αντικαταστάσεις, ελλείψεις και προσθήκες βάσεων σε διάφορα σημεία του γονιδίου Ή επικρατές-ατελώς-θνησιγόνο-πολλαπλό-συνεπικρατές-μιτοχονδριακό αλληλόμορφο), επομένως αν θέλαμε, μόνο για τη συγκεκριμένη σελίδα του βιβλίου θα μπορούσαμε να "μοντάρουμε" (σαν τους Ιησουίτες) 10-20000 ασκήσεις.
7. Αν googl-άρεις Klinefelter ή Turner, θα διαπιστώσεις ότι το βιβλίο αναφέρεται στο κλασσικό σύνδρομο (το πρωτο-περιγραφέν), ενώ υπάρχουν πολλές παραλλαγές στις φυλετικές ανευπλοειδίες και κάποιες δεν είναι "στείρες". Άρα στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο "μοντέρ" κρύβοντας κάποιες διευκρινίσεις ή θέλει να σου κάνει δύσκολη τη ζωή "χαζεύοντάς σε" ή πιθανά θέλει να δει αν μπορείς να "εφεύρεις" πιθανή απάντηση, δηλαδή αν σου "κόβει" ή είναι απλή παπαγαλία.
Επομένως, βιάστηκες λίγο να σχολιάσεις άκριτα.


medium-015.png?w=80

Κύριοι κ' Κυρίες
νομίζω ότι έχουμε χάσει τον σκοπό για τον οποίο κάποιος δημιουργεί ασκήσεις και θέματα Βιολογίας. Έχουμε χάσει κάθε εκπαιδευτικό σκοπό για την ίδια την Βιολογία όταν βάζουμε ασκήσεις του τύπου Διαταυρώνεται Kleinefelter με Turner, τι άτομα θα προκύψουν ΑΝ ήταν ΓΟΝΙΜΑ, και άλλα πολλά παρόμοια θέματα. Αυτή η χωρίς πια προηγούμενο άκριτη θεματολογία παρασύρει δυστυχώς και τα θέματα των Πανελληνίων Εξετάσεων σε επιλογές μη επιστημονικές. Παρασύρει επίσης εμάς τους δασκάλους στο να μην ξέρουμε πια τι να διδάξουμε! Να διδάξουμε ορθόδοξη Βιολογία ή Βιολογία επιστημονικής φαντασίας;
Ένα μεγάλο ΕΛΕΟΣ
Δημήτρης


medium-015.png?w=80

Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License