Αρθρογραφία

Άρθρα

Ημερολόγιο άρθρων
Άρθρο Τίτλος Ημερομηνία
17 Εξεταστέα ύλη πανελλαδικών 2017 12 Sep 2016 20:06
16 Γιατί μειώνεται η Βιολογία στο Γυμνάσιο 23 Jun 2016 20:11
15 Μείωση ωρών Βιολογίας στο Γυμνάσιο 23 Jun 2016 12:03

Εξεταστέα ύλη πανελλαδικών 2017

Δημοσιεύτηκε από billpitsbillpits , 12 Sep 2016 20:06 Επεξεργασία
Τελευταία τροποποίηση την 12 Sep 2016 20:52

++ Αριθμ. 141966/Δ2 (ΦΕΚ 2894, τ. β', 12-9-2016)


Σχόλια: 0, Ψήφοι: 0
//Ετικέτες: //
Περισσότερα >>

Γιατί μειώνεται η Βιολογία στο Γυμνάσιο

Δημοσιεύτηκε από billpitsbillpits , 23 Jun 2016 20:11 Επεξεργασία
Τελευταία τροποποίηση την 12 Sep 2016 20:50
10431304_10203324423265166_6090343507180601011_o.jpg

Αναπληρωτές Βιολόγοι

Γιατί το Υπουργείο επέλεξε να κόψει ώρες από τις Φυσικές Επιστήμες και συγκεκριμένα την Βιολογία και την Γεωγραφία; Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο; Τα παράλογα και οι πραγματικοί λόγοι είναι:

  1. Το Υπουργείο Παιδείας επέλεξε να μειώσει κατά 2 περιόδους τις Φυσικές Επιστήμες στην βαθμίδα του Γυμνασίου. Στην Ιστοσελίδα του “διαλόγου” για την Παιδεία, έχει την έκθεση του OECD 2015 “Education at a glance”: http://dialogos.minedu.gov.gr/wp-content/uploads/2015/12/oecd2015.pdf
    Στην σελίδα 415 φαίνεται ότι στο γυμνάσιο (Lower Secondary) ο χρόνος διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στην Ελλάδα είναι στο 10% του συνολικού χρόνου, μία ποσοστιαία μονάδα κάτω από το Μ.Ο. του OECD και των EU21. Με την μείωση που κάνει το Υπουργείο πέφτουμε ακόμη πιο πολύ.
  2. Στην Ελλάδα μέχρι και φέτος στο Γυμνάσιο η Φυσική διδασκόταν 5 ώρες (1,2,2 αντίστοιχα στις τρεις τάξεις) η Χημεία 2 ώρες (0,1,1), η Βιολογία 4 ώρες (2,1,1) και η Γεωγραφία 4 ώρες (2,2,0). Ένα από τα πιο κοινά σημεία που αναφέρονταν στο διάλογο για την Παιδεία, τόσο διαδικτυακά όσο και στην Βουλή, ήταν να πάρουμε παραδείγματα από το τι γίνεται στο εξωτερικό. Ήρθε η ώρα λοιπόν να δείξουμε τι συμβαίνει στο εξωτερικό στις Φυσικές Επιστήμες. Οι χώρες στις οποίες οι Φυσικές Επιστήμες του Γυμνασίου γίνονται σε ξεχωριστά μαθήματα είναι 68 μαζί με την Ελλάδα. Παρουσιάζουμε στον πίνακα που υπάρχει στο παρακάτω σύνδεσμο τα ωρολόγια προγράμματα Φυσικών Επιστημών όλων αυτών των χωρών: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1C3jRLHjDOeURF9rm7YSsPnYNvPYbnmcyhNlrsDnx-3Y/edit#gid=0

    Οι μοναδικές χώρες στις οποίες η Φυσική διδάσκεται περισσότερες ώρες από την Βιολογία στο Γυμνάσιο είναι:
    1. Η Γουινέα, 2. Το Καζακστάν, 3. Η Μογγολία, 4. Η Μολδαβία, 5. ΤοΤουρκμενιστάν. 6 Η Ελλάδα (7. Δεν βάζουμε την Σλοβενία γιατί θα φανεί σε μελλοντική δημοσίευση ότι στο ενοποιημένο μάθημα στην τάξη 7 κάνουν κυρίως Βιολογία)

    Για να προλάβουμε καινούργια ψέμματα που μπορεί να διαδωθούν, δεν έχουμε ολοκληρώσει την έρευνά μας για τις υπόλοιπες χώρες που έχουν ενοποιημένο μάθημα Φυσικές Επιστήμες.
    Στο μέλλον λοιπόν θα βγάλουμε και εκείνα τα προγράμματα, αλλά τότε θα έχουμε και την κατανομή των θεμάτων κάθε ξεχωριστού αντικειμένου ανά τάξη. Ήδη μπορούμε να πούμε ότι ανάμεσα και σε εκείνες τις χώρες η Βιολογία καταλαμβάνει το μεγαλύτερο όγκο του ενιαίου μαθήματος. Παρόλα αυτά δεν είμαστε ούτε υπέρ της ενοποίησης του μαθήματος ούτε υπέρ της ενοποίησης των ειδικοτήτων ΠΕ04 Φυσικών Επιστημών, για τους λόγους που παραθέτουμε σε πρόσφατη δημοσίευσή μας:
    http://blogs.sch.gr/anaplirotesbio/2016/06/07/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B504/
    Αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πλέον, ούτε τώρα ούτε όταν αργότερα θα παρουσιάσουμε τα προγράμματα σχεδόν όλων των χωρών του κόσμου, ότι η Βιολογία διδάσκεται είτε περισσότερο, είτε το ίδιο με την Φυσική στο Γυμνάσιο. Ποιός είναι ο λόγος που η Ελλάδα διαφέρει; Σε μελλοντική δημοσίευση θα ερευνήσουμε τι κοινά έχουν αυτές οι χώρες που τις οδηγούν στην ίδια προσέγγιση των Φυσικών Επιστημών με την Ελλάδα…
  3. Ένα άλλο θέμα που κυριάρχησε στον “διάλογο” για την Παιδεία, ήταν να δοθεί έμφαση στην Οικολογία, στην Αειφόρο Ανάπτυξη, στην Υγιεινή και στην Σεξουαλική Αγωγή. Τα μαθήματα που επιλέχθηκαν να κοπούν ήταν η Βιολογία, η Γεωγραφία και η Οικιακή Οικονομία. Και τα τρία ασχολούνται με αυτά τα θέματα. Η Βιολογία στο Γυμνάσιο ασχολείται με την Αναπαραγωγή, με την Οικολογία, με την Πέψη, με την Εξέλιξη, εκτός των υπολοιπων κλασσικών Βιολογικών εννοιών. Ξέρουμε ότι όλα αυτά δεν χωράνε πια στο Σχολείο.
    Περιμένουμε να δούμε ποιά από αυτά θα κοπούν. Αναρωτιόμαστε ποιός θα κάνει αυτήν την επιλογή. Φανταζόμαστε το ΙΕΠ, το οποίο πλέον έχει γίνει εκτελεστικό όργανο της διοίκησης που εκτελεί “παραγγελιές” χωρίς κανένα παιδαγωγικό επιχείρημα. Τι παιδαγωγική αξία έχουν άλλωστε τα μονόωρα μαθήματα;
  4. Αφού λοιπόν πάμε ανάποδα στον υπόλοιπο κόσμο, αφού πάμε ανάποδα στον εθνικό “διάλογο” για την Παιδεία, αφού δεν υπάρχει γνωστικό και παιδαγωγικό επιχείρημα, τότε γιατί γίνεται η μείωση της Βιολογίας; Για τον ίδιο λόγο που διαμαρτυρόμαστε σαν αναπληρωτές Βιολόγοι τα τελευταία χρόνια. Εϊναι ο ίδιος λόγος που το Υπουργείο προσπαθεί να αρνηθεί και να κρύψει. Είναι ότι η Βιολογία έχει τα περισσότερα κενά στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Τα επίσημα οργανικά κενά Βιολογίας είναι 883.
    http://blogs.sch.gr/anaplirotesbio/2016/05/18/σχετικά-με-την-κατανομή-των-προσλήψεω/
    (Τα στοιχεία τα αντλήσαμε από επίσημο έγγραφο που το παραθέτουμε για να εξαφανιστούν και οι τελευταίες αμφιβολίες)
    ΥΠΕΘ, Αριθ. Πρωτ.: 15541/Ε2 Μαρούσι,/1-2-2016
  5. Ανεπίσημα, αν λάβουμε υπ’όψιν τις παρατυπίες που κάνουν μερικά σχολεία στην συμπλήρωση των επίσημων εγγράφων είναι λίγα παραπάνω. Από αυτά το Υπουργείο αναγνωρίζει μόνο τα 662. Αντίστοιχα και οι Γεωλόγοι έχουν 206 κενά. Όλα αυτά τα κενά δεν δημιουργήθηκαν εν μια νυκτί. Υπάρχουν ως ένα βαθμό εδώ και μια δεκαετία. Δεν φαίνονταν όλα επειδή καλύπτοταν από το οργανικό πλεόνασμα της πολυπληθέστερης ειδικότητας που ανέρχεται σε +910 φέτος. (Αυτή τη στιγμή 589 θέσεις Βιολογίας με 20 ώρες Βιολογίας κατέχονται από άλλη ειδικότητα). Μη μπορώντας το Υπουργείο να προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς, αλλά έχοντας εμάς να καλύπτουμε όλα αυτά τα χρόνια αποδεδειγμένα πλέον οργανικά κενά, αποφασίζει να τα εξαφανίσει. Το ίδιο κάνει και με τους Γεωλόγους.
    Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Οι ώρες αυτές Βιολογίας που μειώνονται στο Γυμνάσιο γίνονταν κυρίως από Φυσικούς και Χημικούς, που ήδη δέχτηκαν το πλήγμα της κατάργησης της μείωσης του ωραρίου του υπεύθυνου εργαστηρίου, την παλιότερη αύξηση του ωραρίου κατα 2 ώρες και έχουν και το διαχρονικό τους πλεόνασμα. Στα 1677 Γυμνάσια της χώρας είναι ζήτημα να υπάρχουν περισσότεροι από 500 Βιολόγοι. Μέχρι τώρα το Υπουργείο αλλά δυστυχώς και πολλοί συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων έλεγαν ότι δεν χρειάζονται άλλοι. Τώρα το Υπουργείο λέει ότι και αυτοί είναι πολλοί. Ακόμα και αυτοί λοιπόν θα εκδιωχθούν για να καλύψουν τα κενά Βιολογίας των Λυκείων που δεν θέλουν οι άλλοι ΠΕ04. Καλούμε του μόνιμους συναδέλφους Βιολόγους, αν δεν θέλουν να φύγουν από το σχολείο τους να μην δεχτούν τους εκβιασμούς των διοικήσεων και των ΠΥΣΔΕ. Κάθε γυμνάσιο πρέπει να έχει ένα Βιολόγο όπως είναι σε όλο το κόσμο. Κάποια στιγμή θα πρέπει και σε αυτή τη χώρα η εκπαίδευση να βαδίζει με βάση τις διεθνείς παιδαγωγικές πρακτικές και η πορεία της να μην καθορίζεται από λογιστικό σκεπτικό και συντεχνιακές λογικές ισχυρών στο παρασκήνιο ειδικοτήτων.

    Ομάδα Αναπληρωτών Βιολόγων
    moc.liamg|oibsetorilpana#moc.liamg|oibsetorilpana
    https://www.facebook.com/groups/anaplirotesbio/
    http://blogs.sch.gr/anaplirotesbio

Σχόλια: 0, Ψήφοι: 0
Ετικέτες: eu21 oecd-2015 Αναπληρωτές Βιολογία Γυμνάσιο ΠΕ04 μονόωρο
Περισσότερα >>

Μείωση ωρών Βιολογίας στο Γυμνάσιο

Δημοσιεύτηκε από billpitsbillpits , 23 Jun 2016 12:03 Επεξεργασία
Τελευταία τροποποίηση την 12 Sep 2016 20:49
ΠΕΒ

Δελτίο Τύπου ΠΕΒ

Ενημερωτικό σημείωμα Δελτίο Τύπου ΠΕΒ
Με τη γνωστή και παγιωμένη πλέον μέθοδο αιφνιδιασμού της εκπαιδευτικής κοινότητας, το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση την Πέμπτη 10-6-2016 για το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου για τη σχολική περίοδο 2016-2017 με την οποία προέβη στην υλοποίηση των από καιρό ανακοινωμένων προθέσεων του για μείωση των διδακτικών ωρών (3 ώρες ανά τάξη) του Γυμνασίου καθώς και άλλων αλλαγών.
Το πιο απογοητευτικό και ταυτόχρονα εξοργιστικό όμως, είναι ότι οι επιλογές των μαθημάτων που μειώθηκαν οι ώρες τους έγιναν χωρίς κανένα διάλογο, τον οποίο- παρά τις συνεχείς διακηρύξεις του ΥΠΠΕΘ- δεν ήθελε, για αυτό και φρόντισε ταυτόχρονα να δημοσιευτεί η απόφαση σε ΦΕΚ. Δυστυχώς στις επιλογές του Υπουργείου ήταν και η μείωση, μεταξύ άλλων, και των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος της Βιολογίας Α’ Γυμνασίου από δύο (2) σε μία (1)!


Είναι περιττό να δηλώσουμε ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην αλλαγή αυτή για την οποία και διαμαρτυρόμαστε έντονα!

Οι συγκεκριμένες επιλογές του Υπουργείου:

  • α) οδηγούν αναπόφευκτα στην συρρίκνωση και υποβάθμιση της Βιολογίας στο Γυμνάσιο και επομένως στη δημιουργία ουσιαστικού κενού στις γνώσεις των μαθητών της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, σε σημαντικά θέματα που αφορούν κυρίως την ίδια τους τη ζωή.
  • β) Μειώνουν σημαντικά και στοχευμένα τον αριθμό των συναδέλφων Βιολόγων που διδάσκουν στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Αποτελεί συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων με αποτέλεσμα οι Βιολόγοι να αποτελούν το 13% των Εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ04, ενώ με βάση τις ώρες διδασκαλίας έπρεπε να είναι το 25%.
  • γ) Ενισχύουν το αντιπαιδαγωγικό-αναχρονιστικό μέτρο των μονόωρων μαθημάτων. Έτσι στις διακηρύξεις του το ΥΠΠΕΘ είναι αντίθετο στα μονόωρα μαθήματα αλλά στην πράξη η Βιολογία θα διδάσκεται και στις τρείς τάξεις του Γυμνασίου με μονόωρα μαθήματα, τα 7 από τα 18 μαθήματα στην Α’ τάξη είναι μονόωρα και συνολικά στις τρείς τάξεις του Γυμνασίου τα 19 από τα 54 (ποσοστό 35%).



Απόλυτη συνέπεια λόγων και έργων!!

Αν στα προηγούμενα συνυπολογίσουμε και τις κυβερνητικές δηλώσεις περί μαθημάτων «ήσσονος σημασίας», τότε εύκολα συμπεραίνουμε ότι για το Υπουργείο Παιδείας μεταξύ των μαθημάτων ήσσονος σημασίας για το Ελληνικό σχολείο εντάσσεται πλέον και η Βιολογία!!
Όταν όλοι συμφωνούν ότι η Βιολογία είναι η επιστήμη του 21ου αιώνα, το ΥΠΠΕΘ παραμένει σε λογικές προηγούμενων αιώνων με «πρωτεύοντα» και «δευτερεύοντα» μαθήματα. Είτε συμφωνούν είτε διαφωνούν με τις αποφάσεις του ΥΠΠΕΘ όλοι θα περίμεναν οι αποφάσεις αυτές να είναι αποτέλεσμα μελέτης της υπάρχουσας κατάστασης στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες. Όμως ουδεμία τέτοια μελέτη έχει γίνει, οι αποφάσεις ελήφθησαν χωρίς καμία επιστημονική και παιδαγωγική τεκμηρίωση. Θα ήταν πολύ σημαντικό να μας πληροφορούσε το ΥΠΠΕΘ αν οι εισηγήσεις αυτές έγιναν από το ΙΕΠ ή από συμβούλους του Υπουργού ή από οποιονδήποτε άλλο φορέα και σε ποια στοιχεία στηρίχθηκαν αυτές. Δεν πρόκειται να έχουμε τέτοια απάντηση αφού καμία μελέτη δεν έγινε αλλά όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε οι αποφάσεις ελήφθησαν βάσει δημοσιο-οικονομικών περιορισμών (η γνωστή λογιστική λογική) του Υπουργείου αλλά και κοντόφθαλμων συντεχνιακών πιέσεων!


Γιατί δημοσιο-οικονομικοί περιορισμοί;

Μα γιατί το Υπουργείο μη μπορώντας να προχωρήσει στους απαιτούμενους με βάση τις πραγματικές του ανάγκες μόνιμους διορισμούς, ελέω μνημονιακών υποχρεώσεων (αλήθεια που είναι οι 10.000 διορισμοί εκπαιδευτικών κ. Υπουργέ;), επιλέγει να μειώσει εντέχνως τα λειτουργικά του κενά.

Γιατί συντεχνιακών πιέσεων;

Ειδικά στον κλάδο ΠΕ04 επιλέγεται η μείωση των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος (δηλ. της Βιολογίας) με τα μεγαλύτερα οργανικά κενά στη ΔΕ, σε συνδυασμό με την κατάργηση των υπευθύνων Εργαστηρίων Φ.Ε. (3 ώρες) και την ταυτόχρονη αξιοποίηση του διαθέσιμου οργανικού πλεονάσματος συναδέλφων άλλων ειδικοτήτων για κάλυψη των αναγκών του μέσω Β΄ ανάθεσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα επίσημα οργανικά κενά Βιολογίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι 883 εκ των οποίων ήδη 589 θέσεις καθηγητών Βιολογίας- υπολογισμένες με 20 ώρες Βιολογίας- κατέχονται σήμερα από άλλες ειδικότητες μέσω Β΄ ανάθεσης, ενάντια στο γεγονός ότι όλες οι επιστημονικές ενώσεις συμφωνούν ότι το κάθε μάθημα πρέπει να διδάσκεται από τους εκπαιδευτικούς της αντίστοιχης ειδικότητας. Όμως στα 1677 Γυμνάσια της χώρας είναι ζήτημα να υπάρχουν περισσότεροι από 500 Βιολόγοι.

Αλλά αυτό φαίνεται δεν είναι αρκετό για το Υπουργείο.Ή για την ακρίβεια και αυτοί πολλοί είναι!

Η μείωση των ωρών διδασκαλίας της Βιολογίας είναι αντίθετη με την διεθνή πρακτική όπως ενδεικτικά μπορεί κανείς να δει από τον συνημμένο πίνακα, μεταξύ 68 χωρών.

Τι επέβαλε λοιπόν την μείωση των ωρών της Βιολογίας;

Η διατήρηση της Βιολογίας Γ Λυκείου Γενικής Παιδείας στα διδασκόμενα μαθήματα (προκειμένου μέσω αυτής να γίνεται στο 3ο πεδίο η εισαγωγή μαθητών άλλων πεδίων) και η εισαγωγή πρόσφατα μιας ώρας Βιολογίας στα ΕΠΑΛ, προκάλεσε την αντίδραση των άλλωνΕπιστημονικών ενώσεων που εξέδωσαν και ανακοινώσεις αναφέροντας συγκεκριμένα την αύξηση των ωρών αυτών. Είναι οι ίδιοι που όπως και στις ιστοσελίδες αναγράφεται έχουν κατασκηνώσει στους διαδρόμους του ΥΠΠΕΘ.
Εμείς γνωρίζουμε ότι την πολιτική ευθύνη για την οποιαδήποτε απόφαση την έχει το ΥΠΠΕΘ και γνώμονας του πρέπει να είναι αποκλειστικά το συμφέρον για τους μαθητές και συνολικά για την Εκπαίδευση και όχι η εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων τα οποία το ΥΠΠΕΘ θα έπρεπε να καταδικάζει και όχι να τα στηρίζει και να τα επικροτεί.

Εύλογα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα μας:

ως πότε η πορεία της εκπαίδευσης στην χώρα μας θα αγνοεί τις διεθνείς παιδαγωγικές πρακτικές και θα συνεχίσει να καθορίζεται από λογιστικό σκεπτικό και παρασκηνιακές συντεχνιακές λογικές;

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Έβρου 94-96, Αμπελόκηποι 115 27
ΤΗΛ.& FAX:210 5224632
URL: http://www.pev.gr,
e-mail:moc.liamg|aietammarg#moc.liamg|aietammarg,
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως και Πέμπτη 17:00-20:00




Ωρολόγια Προγράμματα Φυσικών Επιστημών με ξεχωριστά αντικείμενα

Presentation


Σχόλια: 0, Ψήφοι: 0
Ετικέτες: Βιολογία Γυμνάσιο ΠΕ04 ΠΕΒ συντεχνίες
Περισσότερα >>
feed-icon-14x14.png RSS feed (full blog)

Bookmark and Share

Αρθρογραφία feed-icon-14x14.png

Άρθρα κατά ημερομηνία

Άρθρα κατά ετικέτα

Άρθρα κατά αξιολόγηση


Blogroll

{"module":"feed\/FeedModule","params":{"date":"2016","src":"http:\/\/billpits.wikidot.com\/feed\/pages\/category\/article\/order\/created_at+desc\/limit\/1\/t\/http%3A%2F%2Fbillpits.wikidot.com%2F","limit":"1","module_body":"**[http:\/\/www.wikidot.com\/user:info\/billpits billpits]:**\n%%linked_title%%\n[[size smaller]]%%date|%e %b %Y at %H:%M |agohover%%[[\/size]]"}}

Επεξεργασία | Διαχείριση


Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, το περιεχόμενο αυτής της σελίδας διανέμεται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License